VD-paket

Progreats VD- & ledarskapspaket är en produkt som är speciellt framtagen för VD-rollen men som är relevant också för andra ledare i en fri och ensam roll.

Även om paketet är tänkt att vara generellt kan det också användas för att tackla hur du vill jobba med en viss fråga, t.ex. att göra företaget mer hållbart.

Paketet består av några olika komponenter som möter olika delar av en VDs dagliga utmaningar. Upplägget bygger på såväl personliga upplevelser från alla de tre rollerna som ägare, styrelseledamot och VD som på input från andra med erfarenhet av dessa roller. Som utbildad coach låter jag dock självklart klientens behov och frågeställningar stå i centrum.

Den personliga drivkraften

Varför ville du ha det här jobbet? Vad var det som drev dig att söka det? Vad var det som du ville åstadkomma?

Utan att bry oss om styrelsens eller företagets planer utforskar vi din egen vision för företaget och din roll i det. Vi går tillbaka till dina egna drivkrafter och försöker hitta det som du brinner för, det som får ditt hjärta at banka för ditt jobb. Det som du skulle ha ägnat din tid åt om du var din egen styrelse.

Det är här vi kan hitta din verkliga kraft, din inspiration och din energikälla.

Hitta det som förenar

Vi jämför din drivkraft med företagets mål för att hitta det som förenar. Det är inte alltid uppenbart vilka mandat du faktiskt redan har att arbeta med de frågor som du verkligen brinner för och det är väl värt att identifiera detta.

Det är här du kan finna din verkliga arbetsglädje och tanka energi som du behöver till jobbet i övrigt. Det är också här du med stor sannolikhet verkligen kan excellera och imponera på din styrelse.

Hitta det du saknar

Tyvärr finns risken att du inte får utlopp för det du innerst inne vill ägna din karriär till och i så fall slösar du bort dina talanger. Är det ett pris du verkligen vill betala?

Det finns minst två vägar framåt och vi diskuterar båda.

Den ena är hur du säljer in dina visioner till din styrelse och företagets ägare. Det kräver känsla för politik, marknadsföring och ren försäljning men det är egentligen inte så annorlunda att sälja sina egna visioner till bolaget än att sälja bolagets visioner till kunder och anställda. Vi diskuterar 'bara' hur du kan använda dina kunskaper på ett kanske lite nytt område.

Den andra vägen kan vara att byta jobb och den diskuterar vi mer längre ner.

Hitta engagemang för det du måste göra

Att vara ledare är som du säkert vet inte alltid en dans på rosor. Du behöver göra en hel del som du inte brinner för och kanske också genomföra en del beslut som du egentligen ogillar.

Det får inte märkas när du inte står bakom bolagets beslut utan som VD är du ansiktet utåt för allt som företaget står för. Här handlar det om att hitta gränsen mellan det man inte håller med om och det man inte alls kan stå för.

I det första fallet måste du inse att du har tagit ett jobb som legosoldat och att det är din skyldighet att vara lojal. Detta är säkert inget nytt för dig och även om det tar rätt mycket energi att genomföra beslut som du ogillar så vet du att det finns andra delar av ditt jobb som väger upp detta.

Ibland kan det vara rätt att vara öppen mot din ordförande och styrelse med att du ogillar företagets beslut men oftast är det bättre att behålla detta för dig själv. Vi diskuterar hur man hanterar detta utan att må dåligt och hur man balanserar det med uppgifter som ger en energi.

Strider företagets inriktning mot din egen värdegrund är problemet större. Då är du nog inte längre på rätt plats och det diskuterar vi mer i nästa del.

Utvärdera din framtid i bolaget

Att lämna sitt jobb, i synnerhet ett VD-jobb, kan vara ett stort steg men om du inte ens vågar tänka tanken är du på väg att förlora din integritet. Det är bara när du faktiskt ställer dig själv frågan om du borde lämna som du kan komma till insikt om att du verkligen vill stanna.

Blir slutsatsen den motsatta är det antagligen bäst för både dig och företaget att du inser det så fort som möjligt. Ett jobb får aldrig bli så viktigt för dig att du inte är beredd att lämna det när det inte längre känns rätt.

Det kan vara rätt at sluta bra för att man har förlorat glöden men det är absolut rätt om du tvingas kompromissa med din egen etik. Kom då ihåg att du har ett ansvar gentemot bolaget. Kanske bör du först försöka att förändra det så att du kan stå för dess verksamhet.

Har du kommit fram till att du är beredd att lämna har du också helt andra möjligheter att stå för det du tycker och kanske att förändra så mycket att du sedan verkligen vill vara kvar.

Vi tar upp detta och hur det inte bara är acceptabelt att du ifrågasätter om din framtid verkligen fortfarande ligger inom bolaget utan at denna frågeställning är nödvändig för att du skall kunna göra ett bra jobb.

Att reflektera över om du fortfarande är rätt person för jobbet är inte bara tillåtet utan faktiskt din skyldighet. Din arbetsgivare har rätt att förvänta sig att VD är hundra procent engagerad och personligt övertygad om att så är fallet.

Hitta din ventil

Att vara VD är ensamt. Du behöver hålla en viss distans till dina anställda och inte sällan kan styrelsen kännas som långt borta och kanske till och med ibland som ett problem.

Som den enda inom bolaget på din nivå finns det kanske ingen internt du ka prata med och lojalitet och sekretess kan hindra dig at prata med någon externt. Dessutom vill du kanske inte låta jobbet färga av sig allt för mycket på din relation med de personer som står dig nära.

Det är lätt att bara försöka bita ihop och hålla allt inom sig. Det är inte lika lätt att lyckas med det, åtminstone inte i längden.

Vi diskuterar hur du hanterar detta och hur du kan hitta din ventil. Kanske behöver du någon att prata med och vi diskuterar vem det kan vara och vad det är acceptabelt att dela med dem.

Vi diskuterar också hur du hittar verktyg för att koppla av från jobbet och hitta tid och plats för återhämtning.

Tillbaka till coachochmentor.